TEMA 2: LA NUTRICIÓN

O PROCESO DIXESTIVO
  • CATRO APARATOS QUE TRABALLAN XUNTOS


Na función de nutrición interveñen catro aparatos que traballan de forma coordinada. Son o aparato dixestivo, o aparato respiratorio, o aparato circulatorio e o aparato excretor



No proceso dixestivo distinguimos as seguintes fases: dixestiónabsorción e saída dos refugallos.
  • dixestión é o conxunto de cambios que sofren os alimentos ao longo do aparato dixestivo. O obxectivo de todos estes cambios é transformar os alimentos en nutrientes.
  • absorción é o paso dos nutrientes ao sangue.
A saída dos refugallos é a preparación e a expulsión da parte dos alimentos que o noso corpo non necesita.


A DIXESTIÓN


dixestión comeza na boca. Nela os dentes trituran os alimentos e a lingua mestúraos coa saliva que procede das glándulas salivares. Esta mestura recibe o nome de bolo alimentario. Despois, o bolo baixa pola farinxe e o esófago e chega ao estómago.
O estómago segrega unhas substancias chamadas zumes gástricos, que se mesturan co bolo alimentario e forman unha especie de pasta, chamada quimo.
O quimo chega ao intestino delgado e mestúrase con outros zumes que proceden do páncreas, do fígado e do propio intestino delgado. Desta forma, o quimo transfórmase en quilo. O quilo é unha especie de pasta que contén os nutrientes dos alimentos e os restos que o noso corpo non necesita.

  • A VIAXE DOS ALIMENTOS






O PROCESO DA DIXESTIÓN





Comentarios

Entradas populares de este blog

TEMA 10: EL PREDICADO VERBAL Y SUS COMPLEMENTOS